Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на имоти във Варна: Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането

Няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи, твърди експерт

Пазарът на имоти във Варна: Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането

Снимка: imoti.net

Около 40% от офертите за продажба и 30-40% от купувачите на имоти във Варна са се оттеглили заради пандемията. Търсенето вече се възстановява след отмяната на повечето ограничения, но възстановяването на предлагането върви по-бавно. Това коментира Теодора Димитрова, председател на борда на директорите на компанията за имоти ЕРА България, по време на онлайн дискусия, организирана от Imoti.net, за жилищния пазар във Варна.

Тенденциите при жилищното кредитиране следват темповете на пазара.

Пазарът в региона обаче се изправя пред някои рискове заради структурата на местната икономика, която е зависима от туризма, търговията и транспорта – сектори, които бяха силно засегнати от пандемията. В тази връзка предстои да разберем дали имотният сектор ще се възстанови, или потребителите ще останат консервативни.

Търсене и предлагане

Купувачите имаха възможност да разглеждат дистанционно, но решенията за покупка ги отлагаха заради неизвестността, коментира Теодора Димитрова.

Около 40% от офертите са били оттеглени от продавачите през март и април. С между 30 и 40% са намалели и купувачите, посочи още тя. Още през май обаче купувачите са започнали да се връщат на пазара и търсенето бързо се е възстановило до нива почти колкото преди здравната криза.

Още по темата

Предлагането обаче остава в процес на възстановяване. Нагласата у купувачите е за спад на цените и това въздържа някои от продавачите да изкарат офертите си на пазара, подчерта Димитрова.

По думите й в България не е имало такива рестрикции на пазара на имоти, каквито имаше на други пазари, че да се препятства сключването на сделки. Третата – четвъртата седмица хората започнаха да се оглеждат и да обмислят плановете си, коментира тя.

Димитрова подчерта, че се променя и търсенето на купувачите, които се интересуват много повече от къщи извън Варна. Тази тенденция е била видима и през миналата година, но пандемията е накарала хората да помислят за дом, в който да могат да се изолират, но не и да стоят затворени. Според нея това ще повлияе пазара през цялата 2020 г.

Строителството също продължи дейността си като един от основните сектори, които внасят ДДС, данъци и осигуряват работни места, а и чисто технологично се работи на открито и на дистанция, коментира Георги Шопов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

По думите му завръщането на клиентите е „очаквана изненада“, защото пандемията само е отложила сделката за тези, които са решили да си купят жилище.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Пазарът на жилища в Европа показва признаци на живот